Jak skomponować dobre menu weselne?

Jak skomponować dobre menu weselne?

Goście wybierający się na wesele liczą na świetną zabawę na parkiecie, ale też… pyszne jedzenie. Przyszłe Pary Młode powinny z tego powodu przykładać dużą wagę do menu, jakie zaproponuje im wybrana sala weselna. Jest kilka zasad, których trzymają się profesjonalni organizatorzy ślubów, jeśli chodzi o podawanie posiłków na tego typu imprezach. Co warto o nich wiedzieć?

Kolejność dań

Wesela zazwyczaj zaczynają się popołudniami lub wieczorami. Kolejność podawanych dań nie powinna różnić się od tej, która uważana jest za powszechnie obowiązująca o tej porze. Najpierw na stole powinna pojawić się przystawka, zaraz po niej zupa, danie rybne, danie mięsne, a później deski serów/wędlin, deser, owoce i kawa. Ilość dań może się różnić, w zależności od innych pomysłów Pary Młodej (np. dodatkowy wiejski stół, czy słodki kącik). Jednak powyższa kolejność zawsze powinna być zachowana.

Zasady komponowania posiłków

Przyjmuje się, że następujące po sobie dania powinny być urozmaicone. W związku z czym, po zimnym posiłku podaje się ciepły, po ciężkim – lekki, a po gotowanym – smażony. Różnorodność powinna być też zachowana w składnikach dań. Jeśli podany zostanie krem z pomidorów, pomidory nie powinny stanowić już dodatku do kolejnego dania. Eksperci twierdzą też, że dania powinny być apetycznie wizualnie i „grać kolorami”.

Zazwyczaj każda sala weselna wychodzi z inicjatywą swojego menu, jednak zawsze można poddać je pod dyskusję. Jest to szczególnie ważne, gdy np. cała rodzina Pana Młodego nie je mięsa i na stole powinno znaleźć się wiele dań wegetariańskich. Jeśli Młodzi planują zaprosić na wesele obcokrajowców, również powinni upewnić się, które dania są dobrze widziane w ich kulturze, a które źle i odpowiednio dostosować menu. Zawsze warto zapytać obsługę sali, o dania ze składników sezonowych, których zagraniczni goście nie mieli okazji skosztować. Świeże, polskie truskawki czy jagody są przecież też uwielbiane przez Polaków.