Specjały na życzenie. Potrawy dla wymagających

Dodane przez: Agnes W: Category 1 Na: Komentarz: 0 Trafienie: 126

Zwyczaj nadziewania ciasta farszem, a później gotowania go lub smażenia wywodzi się z Chin, ale to w naszym kraju ta potrawa uchodzi za regionalną. I dobrze, bo robimy je najlepiej i najsmaczniej. Wszyscy mamy do nich słabość i każdy ma swoje ulubione. Pierogi to comfort food, czyli jedzenie, od którego robi się cieplej na sercu. W dodatku przygotowanie tradycyjnych pierogów jest naprawdę proste. Jaka jest historia pierogów? Jak prezentują się pierogi w kuchniach na całym świecie? Zapraszam do lektury i poznania odpowiedzi na postawione pytania.

Historia pieroga

Za ojczyznę pierogów uznawane są Chiny i właśnie stamtąd danie to trafiło na europejskie stoły. Pierwszy, który się nimi zachwycił, był Marco Polo i to dzięki niemu trafiły do włoskiej kuchni. Do Polski zaś pierogi przywędrowały w XIII wieku z Rusi Kijowskiej. Z biegiem lat upowszechniły się do tego stopnia, że stały się jedną z najpopularniejszych potraw na naszych stołach. Dawniej pojawiały się tylko od święta, obecnie są jednym z najpopularniejszych dań. Co więcej, można je dzisiaj spotkać w niemal każdej kuchni świata. 

Bez względu na to, czy są pieczone, smażone, czy też gotowane, najważniejszym ich składnikiem jest ciasto. Powstaje ono z mąki, gorącej wody i tłuszczu oraz opcjonalnie dodawane są jaja. Ciasto takie ugniatane jest na plastyczną masę, która jest rozwałkowywana, a następnie wykrawane są krążki, nadziewane później zgodnie z indywidualnymi preferencjami.

O ostatecznym ich smaku decyduje jednak farsz, dzięki któremu mogą być podawane zarówno na słodko z owocami lub twarogiem, jak i w formie pikantnego dania. O tym, jak zróżnicowane są pierogi pod tym względem, świadczy ich obecność w kulinarnych tradycjach na całym świecie.

Pierogi w kuchniach świata

Pierogi spotkać można niemal w każdym kraju. Różnią się co prawda sposobem serwowania lub rodzajem farszu, ale zasady ich przygotowywania wszędzie są podobne. Na Bałkanach spotkać można obsmażane pierogi z mięsnym farszem, w Chinach popularne są podawane z krewetkami pierożki wonton, w Ameryce Południowej i Środkowej skosztujemy empanadas, a Włosi poczęstują nas tortellini, czyli małymi pierożkami z sosem pomidorowym oraz parmezanem. Znane i cenione są również nadziewane mięsem rosyjskie pierożki, czyli pielmieni.

Kuchnia polska może pochwalić się oryginalnymi i bardzo zróżnicowanymi przepisami na pierogi, do których z roku na rok dochodzą nowe. Najczęściej w naszych domach pojawiają się pierogi z mięsem lub z kapustą i grzybami, owocowe lub ostatnio z farszem z łososia. W niektórych regionach kraju nadzienie robione jest z kaszy gryczanej lub białej kiełbasy. Chętnie wybieramy pierogi ruskie, których farsz składa się z cebuli, ziemniaków oraz twarogu. Najmłodsi najczęściej sięgają po pierogi serwowane na słodko, z twarogiem lub różnymi owocami. To, czym nadziejemy pierogi, zależy tylko od naszej fantazji.

Niedziela Poniedziałek Wtorek Środa Czwartek Piątek Sobota Styczeń Luty Marzec Kwiecień Maj Czerwiec Lipiec Sierpień Wrzesień Październik Listopad Grudzień