Specjały na życzenie. Potrawy dla wymagających

Zwyczaj nadziewania ciasta farszem, a później gotowania go lub smażenia wywodzi się z Chin, ale to w naszym kraju ta potrawa uchodzi za regionalną. I dobrze, bo robimy je najlepiej i najsmaczniej. Wszyscy mamy do nich słabość i każdy ma swoje ulubione. Pierogi to comfort food, czyli jedzenie, od którego robi się cieplej na sercu. W dodatku przygotowanie tradycyjnych pierogów jest naprawdę proste. Jaka jest historia pierogów? Jak prezentują się pierogi w kuchniach na całym świecie? Zapraszam do lektury i poznania odpowiedzi na postawione pytania.
Historia pieroga
Za ojczyznę pierogów uznawane są Chiny i właśnie stamtąd danie to trafiło na europejskie stoły. Pierwszy, który się nimi zachwycił, był Marco Polo i to dzięki niemu trafiły do włoskiej kuchni. Do Polski zaś pierogi przywędrowały w XIII wieku z Rusi Kijowskiej. Z biegiem lat upowszechniły się do tego stopnia, że stały się jedną z najpopularniejszych potraw na naszych stołach. Dawniej pojawiały się tylko od święta, obecnie są jednym z najpopularniejszych dań. Co więcej, można je dzisiaj spotkać w niemal każdej kuchni świata.
Bez względu na to, czy są pieczone, smażone, czy też gotowane, najważniejszym ich składnikiem jest ciasto. Powstaje ono z mąki, gorącej wody i tłuszczu oraz opcjonalnie dodawane są jaja. Ciasto takie ugniatane jest na plastyczną masę, która jest rozwałkowywana, a następnie wykrawane są krążki, nadziewane później zgodnie z indywidualnymi preferencjami.
O ostatecznym ich smaku decyduje jednak farsz, dzięki któremu mogą być podawane zarówno na słodko z owocami lub twarogiem, jak i w formie pikantnego dania. O tym, jak zróżnicowane są pierogi pod tym względem, świadczy ich obecność w kulinarnych tradycjach na całym świecie.
Pierogi w kuchniach świata
Pierogi spotkać można niemal w każdym kraju. Różnią się co prawda sposobem serwowania lub rodzajem farszu, ale zasady ich przygotowywania wszędzie są podobne. Na Bałkanach spotkać można obsmażane pierogi z mięsnym farszem, w Chinach popularne są podawane z krewetkami pierożki wonton, w Ameryce Południowej i Środkowej skosztujemy empanadas, a Włosi poczęstują nas tortellini, czyli małymi pierożkami z sosem pomidorowym oraz parmezanem. Znane i cenione są również nadziewane mięsem rosyjskie pierożki, czyli pielmieni.
Kuchnia polska może pochwalić się oryginalnymi i bardzo zróżnicowanymi przepisami na pierogi, do których z roku na rok dochodzą nowe. Najczęściej w naszych domach pojawiają się pierogi z mięsem lub z kapustą i grzybami, owocowe lub ostatnio z farszem z łososia. W niektórych regionach kraju nadzienie robione jest z kaszy gryczanej lub białej kiełbasy. Chętnie wybieramy pierogi ruskie, których farsz składa się z cebuli, ziemniaków oraz twarogu. Najmłodsi najczęściej sięgają po pierogi serwowane na słodko, z twarogiem lub różnymi owocami. To, czym nadziejemy pierogi, zależy tylko od naszej fantazji.