Pierogi na wiele sposobów. Jaki farsz smakuje najlepiej?

Bez wątpienia jednymi z najchętniej wybieranych przez Polaków wyrobów garmażeryjnych są pierogi. Uwielbienie dla tego ponadczasowego smakołyku łączy całe pokolenia – nasze babcie wciąż z upodobaniem przygotowują ogromne porcje pierogów, a młodzi chętnie się nimi zajadają. Pierogi są dostępne niemal w każdym sklepie, a modne restauracje prześcigają się w opracowywaniu nowych przepisów na farsz. Jakie smaki cieszą się największą popularnością?
Tradycyjny wymiar pierogów
Kuchnia regionalna ma niepodważalną wartość i dla niektórych potraw warto pojechać nawet na drugi koniec Polski. Istnieją jednak takie smaki, które w niezmienionej formie pojawiają się w każdym zakątku kraju. Wśród wyrobów garmażeryjnych królują pierogi ruskie, od lat trafiające na polskie stoły. Do tradycji należy również serwowanie pierogów z mięsem oraz kapustą i grzybami. Jako producenci pierogów z Warszawy dobrze wiemy, że w czołówce najbardziej uwielbianych wariantów znajdują się także pierogi z sezonowymi owocami – truskawkami i borówkami – obowiązkowo polane słodką śmietaną.
Pierogi w wersji nowoczesnej
Tradycja jest dobrym punktem wyjścia do eksperymentowania, bez którego nie może obejść się żaden szef kuchni. Ser znany z pierogów ruskich bywa z powodzeniem łączony z rodzynkami, ziołami, kaszą gryczaną, a nawet z łososiem. Z kolei popularności diety wegetariańskiej i wegańskiej zawdzięczamy farsz wykonany ze strączków – soczewicy lub ciecierzycy. Uznaniem cieszą się pierogi ze szpinakiem dynią, a także kimchi – ostrą koreańską kiszonką. Wyjątkową propozycję stanowią pierogi z makiem oraz orzechami i śliwką. Zwolennicy międzynarodowych smaków kochają pierogi włoskie, sycylijskie i meksykańskie. Interesującą pozycję w pierogowym menu zajmują też wyroby z mąki gryczanej, orkiszowej i razowej.